Logo Heeel-Reflex nb

Behandelingen

Reflexzone-Therapie

Al duizenden jaren worden in allerlei culturen voeten, handen en gezichten gemasseerd om de gezondheid te bevorderen. Alle organen, zenuwen, spieren, botten eigenlijk het hele lichaam en haar functies zijn gereflecteerd terug te vinden op handen, voeten, oren en het gezicht.

Reflex-zonetherapie of reflexologie behandelt de volgende systemen:

 • Spijsverteringsstelsel
 • Hormoonstelsel
 • Lymfesysteem
 • Bloedsomloop
 • Ademhalingssysteem
 • Bewegingsapparaat
 • Spieren
 • Zenuwstelsel

Het zelf-herstellend vermogen activeren
Reflex-zonetherapie maakt blokkades los en laat energie beter stromen waardoor het lichaam weer in balans komt. Het lichaam maakt serotonine aan en er treedt ontspanning op. Het activeert het zelf-herstellend vermogen van het lichaam. Vaak kan men ook beter slapen.

Behandelingen

Voetreflex-plus is een methode van voetmassage. Daarbij wordt via specifieke drukpunten onder de voet, zones en energiebanen (meridianen) van het fysieke lichaam en de geest gestimuleerd. De ‘plus’ in de naam staat voor de combinatie van Westerse en Oosterse technieken. Het werkt op de totale mens.

Voeten zijn de spiegel van je lichaam
Verstoringen in het lichaam en geest zijn terug te vinden in de reflexzones op de voeten. De reflexzones worden met de duimen en vingers bewerkt. Elk drukpunt op je voet staat in contact met een bepaald deel in het lichaam via meridianen en of zenuwuiteinden. Dit zorgt plaatselijk voor een betere doorbloeding en afvoer van lymfe in het corresponderende lichaamsdeel. Door orgaanzones te stimuleren kan de functie van dat orgaan genormaliseerd worden.

Voetreflexzones

Eeuwenoude Chinese geneeswijze

Voetreflexologie is een alternatieve/complementaire geneeswijze, die zijn oorsprong vindt in het oude China. Het wordt in vele andere landen toegepast. In China werden doctoren betaald om hun leefgemeenschap gezond te houden. Als er toch zieken in hun gemeenschap waren, kregen ze minder loon uitbetaald. Voetreflexologie hielp hen blokkades in de energiebanen op te sporen en zo werkten ze aan de preventieve gezondheid van hun gemeenschap.

Dit werkt net als voet-reflexologie. Ook op de handen zijn er orgaan zones als reflectie van het lichaam te vinden. Bepaalde meridianen komen niet voor op voet/been maar wel op hand/arm.  De handen kunnen gemasseerd worden als alternatief bijvoorbeeld wanneer een voet ontstoken is, dan kan de corresponderende hand worden gekozen.

Handreflexzones

Gezichts-reflexologie volgens Sorensensistem™ is nog een respectievelijk jonge methode. De Deense Lone Sorensen ontwikkelde vanaf 1978 een systeem hiervoor. Zij combineert oosterse (Tibetaanse en Chinese) meridiaan theorie, Vietnamese en Zuid-Amerikaanse microsysteemkaarten (zie illustratie) en de moderne neurowetenschap.

gezichtreflexzones

Deze methode kan worden gedefinieerd als handmatige stimulatie van energie-punten op het gezicht en zones op de hoofdhuid. Deze gebieden en punten veroorzaken verschillende acties in het zenuwstelsel, waardoor positieve en normaliserende effecten op de functie in het hele lichaam ontstaan. Hiermee wordt het zelf-herstellend vermogen (het genezingsproces) van het lichaam in gang gezet. 

Gezichts-reflexologie heeft als voordeel dat het relatief snel werkt en het gezicht gemakkelijk toegankelijk is. Er is een mogelijkheid dat cliënten, na instructie, zelfstandig bepaalde punten thuis kunnen herhalen, waardoor het herstelproces versnelt.

De Lone Sorensen methode, is gebaseerd op verschillende microsystemen met wetenschappelijk onderzoek door: Dr. Yamamoto (YNSA), Japan. Dr. Castillo Morales, Argentinië. Dr. Wong, VS. Dr. Chau, Vietnam, Maria Perez, Argentinië, Dr. J. Bossy, Frankrijk.

Voetreflex-plus massage bij kanker Onco-reflex                                               
ter ondersteuning bij mensen in een zware periode

Voetreflexzone therapie staat bekend om de ontspannende en heilzame werking bij vele klachten. Ook bij kanker is voetreflexzone therapie een goede keus. Onco-reflex® is speciaal ter ondersteuning voor mensen die kanker hebben of hebben gehad. Elke behandeling wordt steeds opnieuw op uw specifieke klachten, wensen en conditie afgestemd.

Onco-reflex® reflexzone therapie wordt uitgevoerd op voeten en onderbenen. Onco-reflex verhoogt de kwaliteit van leven waardoor u zich evenwichtiger, zowel geestelijk als fysiek kunt voelen.

Reflexzone therapie kan helpen bij de bijwerkingen voor, tijdens en na de reguliere behandelingen van chemokuren, bestralingen en/of operaties te verminderen. Denk aan klachten zoals; vermoeidheidmisselijkheidhoofdpijnneuropathie (zenuwpijn) en slapeloosheid. 

Onco-reflex® wordt gegeven vanuit een liefdevolle houding, waarin ook ruimte is voor het verwerken van gevoelens en emoties die gepaard gaan met de diagnose en het verloop van de ziekte.

Onco-reflex

De 4 fasen bij Onco-reflex®

Fase 1. De reguliere behandelfase
De diagnose kanker is gesteld. Het reguliere behandelplan is gemaakt en al snel volgt er een operatie, bestraling en/of chemotherapie.
De Onco-reflex® is er nu op gericht om de bijwerkingen van de reguliere medische handelingen te verlichten.

 

Fase 2. De herstelfase
De reguliere medische behandelingen zijn achter de rug. 
De Onco-reflex® is er nu op gericht om het herstel te bevorderen en het immuunsysteem te versterken.

 

Fase 3. De palliatieve fase:
De ziekte is niet meer te genezen.
De Onco-reflex® is er in deze fase op gericht om de kwaliteit van leven te behouden.

 

Fase 4. Terminale fase:
Het levenseinde nadert en de behandeling gaat over in het proces van stervensbegeleiding. Stervensbegeleiding is iemand liefdevol begeleiden om afscheid te nemen van het aardse leven. Soms spelen er nog onuitgesproken dingen. Soms kunnen mensen hun eigen emoties niet kwijt, omdat ze sterk willen/moeten blijven voor de geliefden die achterblijven.

Vanuit een liefdevolle houding, waarin ruimte is voor alle gevoelens en emoties, helpt Onco-reflex® om dichter bij uw gevoelens te komen en aanwezig te zijn in het verdriet, de pijn of boosheid, zodat u uiteindelijk innerlijke rust kunt vinden.

Bewezen resultaat
Uit een studie van de Michigan State University is gebleken dat mensen met kanker die voetreflexmassages kregen na enkele weken duidelijk lichamelijk verbeteringen hadden. Ze waren minder kortademig en konden gemakkelijker hun dagelijkse taken uitvoeren zoals aankleden, naar de winkel gaan en traplopen.

Vergoeding door uw zorgverzekering voor Onco-reflex is mogelijk als u uitgebreid verzekerd bent. Lees vooraf uw aanvullende zorgpolis op alternatieve zorg. En lees hier ook de Algemene voorwaarden op deze website.

Lichtpunctuur is ontwikkeld door Peter Mandel (Duitsland, 1941) op basis van Kirlianfotografie. Door middel van intens gekleurd licht worden de energiebanen geharmoniseerd en wordt de balans tussen lichaam, ziel en geest hersteld. Lichttherapie heeft niet de intentie om ziekten te genezen, wel om fysisch als psychisch ruimte te creëren.

Vitaliteit door licht en kleur: hoe werkt het?

Het menselijk lichaam kan gevoed worden door de stimulerende energie van (zon)licht, de oorspronkelijke voedingsstof van het leven en de bron waardoor de ontwikkeling van leven op aarde tot stand is gekomen. Licht zorgt ervoor dat er kleur is in ons leven. De verschillende kleurfrequenties, met elk hun specifieke betekenis, oefenen een invloed uit op onze stemmingen, ons gedrag en onze vitale lichaamsfuncties.  Met de van kleurenpunctuur pen werk ik op acupunctuurpunten op de voet en reflecterende zones op de voet met gekleurd licht.

Het zelf herstellend vermogen wordt aangesproken doordat het lichaam via licht de kleurinformatie ontvangt om onze lichaamssystemen (hormoonstelsel, bloedsomloop, zenuwstelsel, lymfestelsel) cellen en organen te laten weten waar bijsturing gewenst is. 

De werking van kleurentherapie

De behandeling gebeurt met een lichtpen met daarin een gekleurd en speciaal geslepen kristal-glasstaafjes. Elke kleurintensiteit hangt samen met bepaalde lichaamsdelen en aanwezige problemen. Kleurenpunctuur is veilig en volledig pijnloos.

Het is bruikbaar bij uiteenlopende klachten zoals:

 • Vermoeidheid
 • Slapeloosheid
 • Buikklachten
 • Hoofdpijn
 • Rugklachten
 • Stress
 • Pijnklachten
 • Inzicht gevend
 • Burn-out, of bore-out
 • Concentratieproblemen
 • Maagdarmklachten
 • Depressieve gevoelens
 • Menstruatieklachten
 • Oud verdriet
 • Emotionele spanningen
 • Gebrek aan energie

De methode is bewezen effectief en is prima te combineren met andere therapievormen zoals voetreflex of gezichtsreflex.

Ook onze oren zijn spiegels van ons lichaam.  Auriculio therapie wordt ook wel oor acupunctuur genoemd. Het werkt met kleine naaldjes, of met korreltjes die in het oor worden geplakt op de reflecterende zones. Deze populaire methode is ongeveer 70 jaar geleden in Europa ontstaan door onderzoek van Dr. Paul Nogier, Frankrijk.

Oor-acupunctuur was in China al eeuwen bekend maar werkte met mindeoorreflexologier punten. De methode van Nogier werkt veel uitgebreider op bijna alle systemen van het lichaam. Deze nieuwe methode is inmiddels ook omarmd in China.

Oor-reflexologie kan elke reflexzone-therapie perfect ondersteunen. Daarnaast is het in te zetten als een zelfstandige therapie. Via de reflexzones op het oor is een directe toegang tot behandeling van alle lichaamsgebieden. Het werkt snel en effectief.

Oor-acupunctuur kan met kleine dunne naaldjes. Maar het werkt ook goed met een reflecterend kristal of kleine pleister met daaronder een korreltje. Welke methode gekozen wordt, gaat in overleg met u.

Oor-reflexolgie is bij voorbeeld geschikt bij:

 • Pijnklachten
 • Hormonale onbalans
 • Welvaartsziektes
 • Stress
 • Depressieve klachten
 • Slaapproblemen
 • Hooikoorts (in februari -maart beginnen)
 • Huidklachten zoals eczeem
 • Ter ondersteuning bij verslavingen, zoals het stoppen met roken, afkicken van een verslaving bv eet- of drinkverslaving.    

Voor wie is oor-reflexologie geschikt?

 • Iedereen kan er baat bij hebben: volwassenen, senioren, junioren en baby’s. *Ik behandel geen baby’s en kinderen tot 8 jaar met oor-naaldjes
 • Na een periode van pijn en ongemak is een behandeling voor veel patiënten een ware verademing.

Is auriculio therapie vergoedbaar door uw zorgverzekering?

 • Nee, helaas wordt oor-acupunctuur met naaldjes niet vergoed.
 • Oor-reflexmassage op reflexzones kan wel worden vergoed.

Zie algemene voorwaarden en tarieven

Wat zeggen cliënten

Wat kunt u bij mij verwachten

U krijgt van mij een intake/anamnese formulier opgestuurd

We bespreken uw anamnese, dat de vragenlijst met daarop uw gezondheidsklachten en de symptomen. Deze vragenlijst vult u van U tevoren thuis in. Daarna doe ik een eerste analytische behandeling. Dit is voor u een ontspannende voetreflex behandeling.

De gevoeligheden op voeten, handen of hoofd geven aan waarmee de klachten verband houden. Op basis van de gegevens maak ik een individueel behandelplan op.

*Voor enkel een ontspannende reflexzone behandeling is een verkorte vragenlijst beschikbaar.

*Als ik iets tegenkom waar een reguliere arts u beter mee van dienst kan zijn zal u doorverwijzen zeker als dat in uw belang is

Wordt voor u op maat gemaakt en met u afgestemd. We gaan op zoek naar samenhangen en oorzaken in het ziekteproces. Ik zal u vooraf de sessie meenemen in de gekozen reflexzones.

We maken minimaal 6 vervolgafspraken (meestal wekelijks) en bepalen daarna hoe verder. Misschien kunnen we stoppen als alle klachten verdwenen zijn of op een lagere frequentie doorgaan.

* Bij chronische klachten kan het nodig zijn dat de behandelingen langer doorgaan.

* Bij menstruatieklachten is het nodig om in de cyclus te behandelen.

* Soms krijgt u van mij gezondheidstips waarmee u thuis aan de slag kunt. U bent degene die de regie behoudt over de leefstijl adviezen. Ik verwacht wel dat u aangeeft wat wel en niet haalbaar is voor u.

Na 3 en 6 reflexzone behandelingen zullen we evalueren. Als blijkt dat het niet aanslaat kan ik adviseren om een andere therapie te volgen, of ik zal u doorverwijzen naar bv. een regulier arts als dat in uw belang is, of we gaan we door. Afhankelijk wat u wenst

We bespreken hoe het bevalt en in welke frequentie we het best kunnen doorgaan of wanneer u wilt stoppen.

Soms zijn de klachten verdwenen en kunt u ervoor kiezen om preventief te blijven komen (bv eens per 4 of 6 weken).

Alles is bespreekbaar.

Wat verwacht ik van u

 • Draag gemakkelijke kleding: kies bv een sportbroek die tot boven de knieën geschoven kan worden, mouwen die tot boven de ellebogen geschoven kunnen worden en het gezicht, liever zonder make-up.
 • Vul van tevoren het opgestuurde intake/anamnese formulier in
 • Bent u jonger dan 16 jaar, laat uw beide ouders/ voogd(en) het toestemmingsformulier van tevoren invullen en ondertekenen.
 • Deel tijdens de intake bewust uw informatie, volledig en kloppend.
 • Geef tijdens de massages aan wat goed voelt en wat niet.
 • Een afspraak kan tot max. 24 uur van tevoren worden afgezegd of verplaatst.  
 • Lees van tevoren de Algemene voorwaarden

 Benoem van tevoren:

 • Blauwe plekken en zwellingen
 • Spataderen
 • Epilepsie
 • Schimmelinfecties
 • Trombosegevoeligheid
 • Pacemaker
 • Prothesen
 • Extreme vermoeidheid / uitputting
 • Allergieën

Veel gestelde vragen

Reflexzone-Therapie of Reflexologie is een aanvullende therapie, gericht op de totale mens en werkt op het fysieke lichaam en geest.
De reflexzones, meridianen, acupressuur punten en zenuwuiteinden worden met duim en vingers bewerkt. Het gaat uit van een goede energiedoorstroming.
Dit zorgt voor een betere doorbloeding van het corresponderende lichaamsdeel. Er treedt ontspanning op en er ontstaat een betere energiedoorstroming. Neuroreflexologie werkt direct op de zenuwuiteinden en beïnvloedt daarmee ook direct het zenuwstelsel.

 • Elk mens is anders en elke klacht vraagt een individuele benadering.
 • Bij een acute gezondheidsklacht is vaak al snel verbetering te bereiken. Waarschijnlijk zal iemand zich na 3 sessies al een heel stuk beter voelen. Meestal zijn de klachten na 6 á 7 sessies sterk verbeterd of zelfs verdwenen.
 • Bij chronische gezondheidsklachten zijn vaak meer behandelingen nodig om weer in balans te komen. Ook dan wordt er steeds gewerkt aan het herstelproces en een beter welbevinden.
 • Een ontspanningsbehandeling met Reflex-zone therapie kan eenmalig, of regelmatig herhaald worden zolang u daar baat bij heeft.
 • Na een individueel behandeltraject kunt u gezondheid preventief blijven stimuleren. Kleine kwaaltjes kunnen meteen worden herkent en aangepakt, u komt om de 4 tot 6 weken voor een relaxerende passende massage.

Reflex-zonetherapie is een veilige en natuurlijke behandelwijze is en is geschikt voor iedereen. Van jong tot oud. Reflexzonetherapie kan ingezet worden bij specifieke klachten, preventief, of ter ontspanning en de gehele gezondheid te versterken. Reflexologie activeert en stimuleert het zelf herstellend vermogen van de client.

• Spijsverteringsstelsel
• Hormoonstelsel
• Uitscheidingsstelsel
• Lymfesysteem
• Bloedsomloop
• Ademhalingssysteem
• Bewegingsapparaat
• Zenuwstelsel
• Spieren

 • Anti-stress
 • Burn-out, ontspanning
 • Blaasontsteking
 • Bedplassen
 • Darmklachten
 • Detoxen van lichaam
 • Diabetes
 • Duizeligheid
 • Emoties
 • Fibromyalgie, Reuma, Tietze
 • Gewichtsbeheersing
 • Hielspoor
 • Hooikoorts
 • Hormonale klachten
 • Hoofdpijn en Migraine
 • Huidklachten
 • Neuropathie
 • Ontstekingen
 • Oedeem klachten
 • Ontspanning
 • Onzekerheid
 • Pijnklachten
 • Preventieve gezondheid
 • Slaapklachten
 • Spierpijn, schouder, nek, rug.

Vrouwenklachten zoals;

 • Tijdens de overgang
 • Zwangerschap
 • Menstruatie

    Ondersteunend bij:

 • Autisme
 • Kanker (Onco-reflex)

Therapeutisch bij

 • Langdurende klachten.
 • Verbeteren van kwaliteit van leven.

Staat uw klacht er niet bij?

    Vraag of er mogelijkheden zijn.

 

 

Er zijn omstandigheden waarbij reflexzone massage wordt afgeraden. Heeel-reflex houdt zich hieraan. Deze omstandigheden worden contra-indicaties genoemd en betreffen:

 • Koorts 
 • Besmettelijke huidaandoeningen 
 • Acute ontstekingen
 • Algehele malaise
 • Breuken, verrekkingen, zwellingen voeten/onderbenen
 • Virusinfecties zoals griep, COVID verkoudheid, enz. 
 • Gebruikt u medicijnen met een gele waarschuwingssticker (raadpleeg eerst uw arts)
 • Hartklachten en hartafwijkingen, hartfalen (overleg van tevoren met uw arts)
 • Eerste 4 maanden van een zwangerschap 
 • Psychische klachten (enkel na overleg met uw behandelaar)
 • Bij gebruik antidepressiva (enkel na overleg met uw behandelaar)

Heeel-Reflexzone therapie en meer biedt Reflex-zonetherapie
met prestatiecode 24009.
• Dit is vergoedbaar door uw zorgverzekering, mits u aanvullend bent verzekerd, voor complementaire of alternatieve zorg en uw zorgverzekering de therapeuten bij de beroepsvereniging erkend.
• Oor-acupunctuur is niet vergoedbaar

WhatsApp
Verzenden via WhatsApp